Укрексімбанк ризикує стикнутись з черговими проблемами щодо продажу Ice Terminal / фото УНІАН

У провадженні Господарського суду Київської області шостий рік перебуває справа №911/1902/17 про банкрутство ТОВ "Айс Термінал" (свого часу холодильно-логістичний комплекс "Ice Terminal" позиціювався як найбільший в Україні). Постановою суду від 12.07.2017 підприємство визнано банкрутом та відкрито його ліквідаційну процедуру.

Однак належного задоволення вимог кредиторів не відбулось до цього дня.

Найбільшим кредитором "Айс Терміналу" виступає ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" (Укрексімбанк) з вимогами на суму у 815 млн грн та ще на 215 млн грн, забезпечених іпотекою. Однак хоч у справі вже змінилось декілька ліквідаторів, та навіть відбувся аукціон з продажу майна (потім був визнаний недійсним), ефективних результатів щодо погашення заборгованості не досягнуто.

Видео дня

Черговий аукціон з продажу майна "Айс терміналу" заплановано на 3 травня, про що можна дізнатись не лише з повідомлення на сайті самого банку, але й оголошення на сайті Української універсальної біржі та власне на майданчику Прозорро.

Початкова ціна лота в 159,9 млн гривень виглядає "привабливою" у порівнянні з борговими зобов’язаннями навіть одного тільки Укрексімбанку (а у справі є й інші кредитори), але головна проблема не в цьому.

На сайті Прозорро в розділі "Запитання до аукціону" можна віднайти запит, вочевидь, від одного з можливих покупців активів "Айс терміналу", який звучить наступним чином: "1. Повідомити чи втратила законну силу ухвала Арцизького районного суду Одеської області від 14.03.2023 по справі № 492/207/23 про забезпечення позову, яка міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень та відображається за реєстраційним номером нерухомого майна? 2. З ЄДРРП вбачається наявність записів про обтяження: №35823106. Обтяжувач: Північний апеляційний господарський суд; №35868644. Обтяжувач: Солом’янський районний відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ). №35823326. Обтяжувач: Північний апеляційний господарський суд; №35869226. Обтяжувач: Солом’янський районний відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ). Чи впливають та/або чи можуть вплинути зазначені обтяження на реалізацію майна ТОВ "Айс Термінал" (07442, Київська область, Броварський район, смт. Велика Димерка, вул. Броварська, 152; код ЄДРПОУ 33266292)?"

Річ у тому, що наявність обтяжень мала бути зазначена ліквідатором безпосередньо в оголошенні, адже саме наявність арештів стало головною причиною скасування попередніх аукціонів з продажу активів "Айс терміналу".

Так, за повідомленням сайту finbalance "04.02.2021 Верховний Суд задовольнив касаційні скарги ТОВ "Тайнер Юніон" і ТОВ "Меган Альянс" та скасував постанову Північного апеляційного госпсуду від 27.10.2020 і рішення Госпсуду Київської області від 11.12.2019, якими в межах справи №911/1902/17 про банкрутство ТОВ "Айс Термінал" було задоволено позов Укрексімбанку і визнано недійсними результати другого повторного аукціону з продажу нерухомого майна ТОВ "Айс Термінал", який був проведений 06.06.2019 та переможцем на якому стало ТОВ "Меган Альянс" (організатор торгів - "Укрспецлісбіржа"). Справу №911/1902/17 направити на новий розгляд до Господарського суду Київської області", - йдеться в постанові Верховного Суду від 04.02.2021.

Згодом, остаточно аукціон було визнано недійсним в постанові Верховного Суду від 6 жовтня 2022 року.

Виявляється, що суди дійшли висновку, що при підготовці та проведенні аукціону було порушено низку процедур, через що в ньому взяло участь обмежене коло потенційних покупців. Це своєю черго мало наслідком "порушення конкурсних засад проведення торгів та, відповідно, продаж майна за заниженою ціною". Окремо було наголошено, що на час проведення аукціону на спірну нерухомість було накладено обтяження/арешт (ухвалою Печерського райсуду м. Києва від 05.06.2019).

До речі, і сам банк наголошував, що "на час проведення аукціону предмет аукціону перебував під арештом". І відповідно до судових матеріалів, "як наслідок, через відсутність конкуренції, майно банкрута було реалізовано за заниженою вартістю, що завдає збитків державному банку".

Ситуація зараз хоч і не є повністю подібною, все одно може призвести до аналогічних наслідків – тобто значного зниження кількості покупців, а відтак і продажу майна не за найвищою ціною.

Поверхнева перевірка по реєстрах дозволяє дійсно переконатись в тому, що стосовно майна існують не скасовані обтяження у вигляді арешту:

  • згідно з Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 02.03.2020р. про забезпечення позову у справі N911/1902/17;
  • згідно з Постановою про арешт майна боржника, серія та номер: 61503702, виданий 10.03.2020, видавник: Солом'янський районний відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (підтверджується навіть долученими до оголошення Інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, сформованими станом на 11.04.2023р.).

До того ж ухвалою Арцизького районного суду Одеської області від 14.03.2023р. вжито заходів забезпечення позову у справі No492/207/23 шляхом заборони будь-яким фізичним та юридичним особам відчужувати та будь-яким іншим чином розпоряджатися активами ТОВ "Айс Термінал", заборони державним реєстраторам та органам реєстрації здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо вказаних активів товариства (повний текст заборон та перелік майна зазначено в Ухвалі).

За таких умов привабливість активу різко втрачається. Втім значно важливішим є те, що відповідно до практики ВС КГС наявність записів в державному реєстрі про арешт майна банкрута виключає можливість проведення аукціону взагалі та свідчить про наявність порушень під час його проведення, пов`язаних з існуванням ухвал про обтяження майна. А значить знову залишається можливість оскарження результатів аукціону. В результаті і сам банк, як кредитор, і ті покупці, які зголосяться взяти участь в аукціоні 3 травня, ризикують потрапити в чергове коло судової тяганини.

Очевидно, що поспішність у такій справі є недоречною (якщо вона, звичайно, не скоюється на користь інших осіб), і аукціон краще провести за "юридично чистих умов", тобто вже після того, як ліквідатор зніме всі обтяження з майна "Айс терміналу".

В іншому випадку все це негативно вплине і на інтереси кредиторів, зокрема, державного АТ "Укрексімбанка", який вкотре не отримає погашення власних кредиторських вимог, і на всіх учасників в цій справі - як наявних, так і майбутніх.