Прокурори заявили, що екс-«беркутівці» включені до списку на обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками «ЛДНР» / фото УНІАН

Екс-«беркутівці» включені до списку на обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками «ЛДНР».

Читайте такожПрокурорів після п'яти років роботи над справою екс-"беркутівців" остаточно відсторонили

Як передає кореспондент УНІАН, про це прокурори заявили на засіданні Київського апеляційного суду з розгляду скарг адвокатів п’ятьох екс-”беркутівців”, обвинувачених у масових розстрілах на Майдані 20 лютого 2014 року, про зміну їм запобіжних заходів.

Відео дня

Прокурори надали суду листа генпрокурора Руслана Рябошапки, в якому йдеться про досягнуті політичні домовленості між Україною та Росією щодо обміну утримуваними особами.

Згідно з листом, до списку на обмін з українського боку включені екс-”беркутівці”.

Прокурори також визнали, що ризик втечі екс-”беркутівців”, у разі їхнього звільнення з-під варти, залишається, проте їх необхідно звільнити під особисті зобов’язання для того, щоб здійснити обмін.

Своєю чергою адвокати потерпілих у справі наголосили, що екс-”беркутівці” не мають жодного стосунку до війни на сході України.

Лист генпрокурора Рябошапки у якому він вимагає звільнити екс-беркутівців / 24 канал
Лист генпрокурора Рябошапки у якому він вимагає звільнити екс-беркутівців / 24 канал

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових повноважень, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

Читайте такожЗеленський сказав, коли відбудеться обмін утримуваними особами з бойовиками

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

Деякі ЗМІ повідомляли, що українська сторона в рамках обміну утримуваними особами з «ЛДНР» планує передати бойовикам колишніх «беркутівців». Обмін заплановано на завтра, 29 грудня.

27 грудня Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям», трьом з яких Святошинський райсуд продовжив строки тримання під вартою, двоє інших перебувають під домашніми арештами.

Як повідомляв УНІАН, 23 грудня учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі під час відеоконференції домовилися про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року.

Російські ЗМІ повідомляли, що обмін за формулою «всіх встановлених на всіх встановлених» планується 29 грудня.

Представник окупаційної російської адміністрації на Донбасі, так званий «омбудсмен ДНР» Дар'я Морозова заявила, що українська сторона має передати 87 осіб, а бойовики звільнять 55 осіб.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що звільнення незаконно утримуваних українців може відбутися у неділю, 29 грудня.