Арсен Аваков / фото facebook.com/mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час круглого столу в Інституті світу (Вашингтон, США) представив Стратегію деокупації Донбасу "Механізм малих кроків".

Як повідомляє прес-служба МВС, Аваков нагадав, що Росія вже п'ять років веде проти України гібридну війну і всі засоби припинення активної фази агресії та повернення території України не діють. Тому МВС пропонує нові механізми, які допоможуть повернути окуповані території Донбасу.

За словами міністра, стратегія передбачає на окремій обраній ділянці окупованих територій створити демілітаризовану зону безпеки. Всі військові формування з обох сторін відводяться за обумовлену лінію. Державна прикордонна служба України за підтримки спеціальної міжнародної миротворчої місії беруть під свій контроль вказану ділянку території та її межі. Правопорядок і законність забезпечується силами Національної поліції, Національної гвардії України та моніторинговою місією.

Відео дня

"На цій території проводяться місцеві вибори. Головний принцип - дотримання українського законодавства і забезпечення вільного волевиявлення. Відновлюється робота всіх державних інституцій, правоохоронних органів України, поновлюється безпеку і правопорядок, соціальне забезпечення, освіта, фінансова сфера, а також гідний рівень життя", - зазначив він.

Аваков підкреслив, що при поверненні контролю над територіями, відразу вирішуються екологічні проблеми регіону. "Коли люди побачать, що зайшла українська влада з українським прапором, створила перехідні компромісні умови, забезпечила належну якість життя та безпеки для цих людей, - всі решта території крок за кроком будуть повертатися в Україну", - вважає глава МВС.

Міністр зазначив, що процес деокупації на перших двох територіях може тривати від 6 до 8 місяців.

Раніше радник глави Міністерства внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявляв, що звільнювати окуповані території на Донбасі українській владі доведеться самостійно, а не за допомогою миротворчої місії ООН.