З 16 липня в українських кінотеатрах стартує новий прокатний тиждень / ілюстрація REUTERS

На що піти в кіно з 16 липня: британська наукова фантастика, французька космічна анімація і перевірені часом блокбастери

08:45, 16.07.2020
7 хв. Лайт

З 16 липня в українських кінотеатрах стартує новий прокатний тиждень, а кіномани, які вже скучили за «попкорном і видовищами», поступово підтягуються до великих екранів. Світова кіноіндустрія також повільно оживає, і з кожним тижнем глядачам пропонують все більше свіжих прем'єр. Водночас через нестабільну ситуацію кінопрокатники час від часу «тасують» дати випуску тих чи інших фільмів. УНІАН розбирався, на які фільми можна піти в кінотеатри вже сьогодні, попутно сховавшись від спеки чи дощу.

Цей матеріал доступний російською мовою

Пандемія коронавіруса, починаючи з березня 2020 року, перевернула кіноіндустрію догори дриґом. Фільми знімалися з прокату, гучні прем'єри переносилися, а зйомки нових кінострічок зупинялися. І хоча з червня-липня у багатьох країнах світу почали відновлювати роботу кінотеатрів, наслідки "карантинного" струсу ще довго будуть позначатися на планах кінопрокатників, в тому числі в Україні. Все ж дати прем'єр в наших кінотеатрах часто безпосередньо залежать від релізів в США, особливо коли мова йде про гучні прем'єри. А оскільки американські прокатники зараз безжально "граються" з датами прем'єр, плани і надії українських кіноманів також страждають. Приміром, запланований спочатку на 16 липня вихід фільму "Несамовитий" з Расселом Кроу вже зміщений на 30 липня, і це ще не остаточна дата. Аналогічна історія з "Тенетом" Крістофера Нолана, який з кінця липня попередньо перескочив на середину серпня. Тим не менш, зневірятися не варто – і з сьогоднішнього дня в кінотеатрах є що подивитися, як в плані нових фільмів, так і ретроспективи.

Герой СамСам / SamSam (Франція, 2019)

Єдиним новим мультфільмом у програмі українських кінотеатрів на уїк-енд 16-19 липня стане французька пригодницька анімація для всієї родини Герой СамСам. Прем'єра мультфільму відбулася в рамках престижного фестивалю анімації в Ансі ще 2019 року, однак на українські екрани він мав вийти 16 квітня 2020 року. Пандемія і карантин внесли свої правки в кінокалендар, тому тепер космічні пригоди маленького героя і його близьких з'являться в кінотеатрах України з 16 липня.

В основі мультфільму – серіал СамСам, вперше вийшов на малі екрани 2007 року та став справжнім міжнародним феноменом. Франко-бельгійський мультик на піку збирав біля телевізорів 250 мільйонів глядачів, адже пригоди СамСамчика демонструвалися не тільки у Франції і Бельгії, а також в Британії, Польщі, Португалії, Німеччині, Іспанії, Австралії, Японії, США, Канаді та багатьох інших країнах.

Озеро диких гусей / Nan Fang Che Zhan De Ju Hui (Франція, Китай, 2019)

Справжньою перлиною нинішнього кінопрокатного тижня стане кримінальна драма Озеро диких гусей, що встигла в 2019 році поборотися за Золоту пальмову гілку 72-го Каннського кінофестивалю (переможцям тоді стали Паразити Пон Чжун Хо). Фільм отримав переважно позитивні відгуки. Критики охарактеризували його як "розумний і стильний фільм, що поєднує гострі відчуття від B-movie зі сміливим вибором режисури і змушують задуматися на соціальними проблемами".

У центрі сюжету – лідер невеликої банди, що займається крадіжкою мотоциклів. Під час однієї з кримінальних сутичок він випадково вбиває поліцейського і стає метою номер один для поліції та влади. Паралельно він знайомиться з повією, готовою на все заради здобуття свободи. Фільм має обмеження за віком 16+.

Творець / Archive (Великобританія, 2020)

Також 16 липня на екрани українських кінотеатрів вийде британський науково-фантастичний фільм Творець, реліз якого у світі відбувся тижнем раніше. Серед критиків він вже встиг отримати доволі непогані відгуки. Події фільму розгортаються в 2038 році. Молодий учений у виконанні Тео Джеймса (Абатство Даунтон, Інший світ, Дивергент, Лондонські поля) працює на всесильну корпорацію і створює в секретній лабораторії андроїд з штучним інтелектом. Виглядає, що сюжет не новий. Втім насправді молодий чоловік переслідує власну мету – воскресити за допомогою цієї технології дружину, яка загинула кілька років тому.

Картина стала дебютною для режисера Гевіна Ротері. Також у фільмі знялися Стейсі Мартін (Німфоманка, Молодий Годар, Висотка), Рона Мітра (Життя Девіда Гейла, Беовульф, Інший світ: Повстання ліканів), Тобі Джонс (Перший месник, Голодні ігри, Хеппі-енд, Атомна блондинка) та інші.

Ураган / Force of Nature (США, 2020)

Ще один свіжий фільм в українському кінопрокаті – бойовик Ураган – був випущений в США наприкінці червня і отримав загалом негативні відгуки, незважаючи на присутність у ньому доволі відомих, хоча і останнім часом не надто успішних акторів. Режисер Майкл Поліш, який за 20 років встиг зняти близько 10 не дуже гучних фільмів, спробував вписати не особливо оригінальний сюжет про випадкове протистояння банди грабіжників і відставного поліцейського в нетиповий антураж, а саме в умови урагану.

Одну з головних ролей у ньому виконав лауреат двох премій "Оскар" і премії "Золотий глобус" Мел Гібсон, який свого часу зіграв в таких культових фільмах, як Смертельна зброя, Божевільний Макс, Ейр Америка і Хоробре серце. Також у фільмі задіяні багатообіцяюча на початку 2000-х акторка і за сумісництвом дружина режисера фільму Кейт Босуорт (Правила сексу, Двадцять одне, Солом'яні пси) та скандальний актор Еміль Хірш (Харві Мілк, Штурмуючи Вудсток, Одного разу в... Голлівуді).

І інші фільми в українському прокаті з 16 липня 2020 року

Також в українських кінотеатрах продовжать показувати фільми, що вийшли в прокат минулого тижня: французьке романтичне фентезі Русалка в Парижі (2020), пригодницький фільм Лессі. Повернення додому (2020), анімацію від Pixar Вперед (2020), фантастичний фільм Віваріум (2019), французький трилер Перекладачі (2019), детективну драму Вбивства за листівками (2020), бойовик з Віном Дизелем Бладшот (2020), норвезький фільм-катастрофу Тунель: Небезпечно для життя (2019) та інші.

Крім того, на українських кіноекранах продовжать показувати кілька старих хітів: комедійний екшн за коміксами Marvel Дедпул (2016), кримінальну комедію Гая Річі Джентельмени (2019), гучну українську комедію Мої думки тихі (2019), фантастичний бойовик Світ Юрського періоду 2 (2018), комедійний фентезі Пірати Карибського моря: Помста Салазара (2017) з Джоні Деппом у головній ролі, марвеловські Вартові Галактики 2 (2017), спін-офф нескінченної франшизи Форсаж: Хоббс і Шоу (2019), Місія Нездійсненна: Фолаут (2018) з Томом Крузом, анімаційний фільм Сімейка Аддамс (2019) та інші.

На любителів короткометражок в найближчий тиждень також чекає кілька цікавих добірок. Так, з 16 липня Довженко-Центр випускає в кінопрокат сьомий альманах українських короткометражних фільмів Українська Нова Хвиля 2020. В рамках проекту будуть показані шість неординарних стрічок 2019 року від амбітних молодих режисерів, які піднімають делікатні теми і експериментують із жанрами та стилями.

Того ж дня стартує фестивальний показ короткометражок з Ірландії. У програму увійшли 10 різножанрових фільмів і анімації – від комедій до хоррорів і арт-хауса. Зібрані в добірку фільми мають 13 відзнак престижних міжнародних кінофестивалів, а також обмежувальний рейтинг 18+.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся