Ангела Меркель та Еммануель Макрон / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон поінформують лідерів держав та урядів країн-членів Європейського Союзу про виконання Мінських угод перед ухваленням рішення про продовження економічних санкцій проти Російської Федерації.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради з приводу проведення 20-21 червня саміту ЄС у Брюсселі.

Читайте такожЄвросоюз не скасує санкції проти РФ до повернення Криму Україні - Меркель

Відео дня

"Канцлер Меркель та президент Макрон поінформують лідерів про загальне виконання Мінських угод і переговорів у "нормандському форматі". Це стане можливістю для лідерів схвалити продовження економічних санкцій стосовно Росії", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році Євросоюз запровадив проти РФ економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки. У березні 2015 року лідери ЄС вирішили пов’язати ці санкції до виконання Мінських домовленостей. Після цього Євросоюз неодноразово продовжував чинність цих санкцій на півроку.

Попереднього разу Європейська Рада у грудні 2018 року продовжила економічні санкції, пов'язані з банківським, фінансовим та енергетичним секторами РФ, через невиконання Мінських угод.

Крім того, відомо, що 12 червня Комітет постійних представників країн-членів Європейського Союзу (Coreper) погодив рішення продовжити ще на рік заборону європейським компаніям вкладати інвестиції в окупований Росією Крим та імпортувати товари з півострова. Це рішення остаточно ще має затвердити Рада ЄС.

Минулого року Рада ЄС продовжила до 23 червня 2019 року заборону європейським компаніям інвестувати в анексований Росією Крим.

Санкції включають заборону на імпорт продукції, що походить із півострова, до країн Євросоюзу, а також заборону на інвестиції та капіталовкладення в Криму. Це означає, що жоден європеєць або зареєстровані в ЄС компанії не можуть купувати нерухомість або підприємства в Криму, фінансувати кримські компанії або постачати послуги.

Забороняється здійснення туристичних послуг, зокрема європейські круїзні кораблі не можуть зв'язуватися з усіма кримськими портами, окрім надзвичайних ситуацій.

Також забороняється здійснювати експорт певних товарів і технологій кримським компаніям, а також застосовувати ці товари та технології на транспорті, у телекомунікаціях, в енергетичному секторі, зокрема для дослідження, розвідки й видобутку нафти, газу й мінеральних ресурсів, забороняється забезпечувати технічною допомогою, посередницькими операціями, будівничими та інженерними послугами, що пов'язані з інфраструктурою у цих секторах.