REUTERS

Це вже знайомий сюжет: керівник розвідувальної служби попереджає конгресменів, що Росія хоче втрутитися у президентські вибори в США, які наближаються. І що Кремль хотів би, щоб голосування закінчилися перемогою Дональда Трампа.

Але «російський Вотергейт-2» може бути не прямолінійним сіквелом для президента Росії Володимира Путіна. Чому він знову хоче покласти свою руку на ваги американської демократії? Для початку, не зовсім зрозуміло, чи президенство Трампа справді було твердою зовнішньополітичною перемогою для Росії, - пише CNN.

Читайте такожWashington Post: Розвідка США помітила, що Росія знову допомагає Трампу перед виборами

Відео дня

Видання пише, що нинішня адміністрація передала Україні летальну зброю для боротьби проти російських сил на Донбасі. Вашингтон також в конфлікті з Москвою у низці зовнішньополітичних криз: від війни в Сирії до політичного потрясіння у Венесуелі. Крім того, Трамп вивів США з Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності. Кремль засудив цей крок.

Росія продовжує розплачуватися за протистояння з Вашингтоном. Міністерство фінансів США в часи Трампа продовжило агресивно обкладати Москву санкціями за її втручання у вибори в 2016 році й окупацію українського Криму в 2014-му. Також Америка приєдналася до своїх союзників, виславши десятки російських дипломатів після отруєння колишнього російського шпигуна у Великій Британії. Однак, варто пам’ятати дві речі.

В 2016 році Росії доводилося чинити опір перспективі того, що Білий дім очолить Гілларі Клінтон, а не Дональд Трамп. І це дуже тривожило Кремль. Не зважаючи на те, наскільки холодними стали відносини між Москвою і Вашингтоном, Трамп досі більш прийнятний для Путіна. Ворожість російського президента до Клінтон не була секретом. В 2011 році, будучи перм’єр-міністром, Путін звинуватив США, а саме Держсекретаря Гілларі Клінтон, в організації антиурядових протестів, які почалися після фальсифікації парламентських виборів.

Читайте такожЕкс-посол США: В Держдепартаменті ніхто не вірить у вигадку про втручання України у вибори

Жорстке ставлення Клінтон до Росії теж дратувало Кремль. Кандидат Трамп, навпаки, відверто хвалив Путіна. Він навіть писав на Twitter надію, що російський лідер стане для нього «новим найкращим другом». Цей шаблон в риториці за весь час президенства Трампа не змінився. Всі добре пам’ятають, як під час зустрічі в Гельсінкі в 2018 році американський президент поставив заяви Путіна про втручання у вибори вище, ніж висновки американської розвідки.

Видання пропонує на секунду відкинути купу доказів, які вказують на бажання російського уряду змінити хід американських виборів на користь Трампа. За чотири роки роботи нинішня адміністрація стала абсолютно зрозумілою для Москви. А до моменту, коли демократи висунуть свого кандидата на виборах, лишилося ще чотири місяці. За довгі роки свого президенства Путін робив акцент на тому, щоб будувати тісні особисті зв’язки з іншими лідерами. Йому вдалося це зробити з китайським лідером Си Цзиньпіном і турецький президентом Раджепом Таїпом Ердоганом.