Ватажок неонацистської групи The Base Ріналдо Наззаро / BBC

Американець, який заснував воєнізовану неонацистську групу The Base, керує організацію з території Росії. 46-річний Ріналдо Наззаро використовує псевдоніми «Норманський спис» і «Римський вовк». Він переїхав з Нью-Йорка в Санкт-Петербург менш ніж два роки тому.

Про це пише видання BBC, яке провело розслідування. Організація The Base стала однією з головних цілей антитерористичних зусиль ФБР. Цього місяця 7 членів групи звинуватили в різних злочинах включно зі змовою з метою скоєння вбивства. Судові документи, підготовлені ФБР, описують The Base як «радикально мотивовану насильницьку екстремістську групу», яка добивається «наближення падіння уряду США, початку расової війни й встановлення білої етнічної держави».

Читайте такожNewsweek: ФСБ звинувачує Україну в тому, що насправді роблять неонацисти Росії

Відео дня

Група була заснована приблизно в липні 2018 року. Вона збирає послідовників онлайн, які спілкуються через зашифровані додатки для обміну повідомленнями. Також вона закликає своїх учасників брати участь у воєнізованих навчаннях. Справжня ідентичність лідера тривалий час була загадкою. Однак, численні фото й відео Наззаро, зроблені впродовж кількох років як в США, так і в Росії, свідчать, що саме він був засновником The Base. В минулому він використовував фотографії себе для просування групи онлайн. Минулого року Наззаро був зареєстрований як гість на на оборонній виставці, яку російський уряд організував у Москві.

Відео, опубліковане в березні 2019 року, показує Наззаро в Росії у футболці із зображенням президента Володимира Путіна й написом: «Росія, абсолютна сила». Журналісти BBC відстежили сліди Наззаро і його російську дружину до дорогої нерухомості в центрі Санкт-Петербургу, яку вони придбали й зареєстрували на її ім’я в липні 2018 року. Того ж місяця ФБР зафіксував створення організації The Base.

Записи свідчать, що до переїзду в Росію Наззаро керував компанією, зареєстрованою в Нью-Йорку, яка пропонувала доступ до «мережі професіоналів у сфері безпеки» з досвідом в розвідувальних, антитерористичних й психологічних операціях. На сайті компанії під назвою Omega Solutions написано: «Наші партнери працювали з різними урядами й військовими агенціями включно з численними розгортаннями в Іраку й Афганістані в бойових умовах».

Читайте такожThe Economist: Путін реабілітує пакт Сталіна з Гітлером заради удару по європейській ідентичності

Коли журналісти відвідали вказану адресу компанії, то знайшли лише поштову скриньку. Хоча Omega Solutions офіційно досі функціонує й навіть має дійсний страховий поліс. Записи про нерухомість свідчать, що квартира, записана на Наззаро в Нью-Джерсі, була також зареєстрована як юридична адреса фірми під назвою Base Global.

Наззаро одружився з жінкою з Росії на Мангеттені в 2012 році. Вона переїхала в Нью-Йорк з рідної країни за чотири роки до того. Її резюме говорить, що вона працювала в банку. В 2018 році, коли Наззаро почав просувати The Base в інтернеті за допомогою псевдоніма «Нормандський спис», він з дружиною й дітьми переїхав у Росію. В соціальних мережах того року «Нормандський спис» публікував фото й відео забороненої британської терористичної групи «Національна дія», хвалив «Аль-Каїду й просив добровольців розвивати різні навички для нової організації включно з використанням зброї.