Ілюстрація / REUTERS

Іран відкидає звинувачення про збиття літака компанії «Міжнародні авіалінії України» поблизу аеропорту імені Імама Хомейні (Тегеран) ракетами.

Як повідомляє американський телеканал CNN, посадовці США заявили, що Іран збив український літак двома ракетами російського виробництва класу «земля-повітря».

Як зазначає телеканал, у Сполучених Штатах Америки усе більшою мірою вірять, що збиття літака було ненавмисним.

Відео дня

Водночас, речник іранського уряду Алі Рабіеї заявив, що Іран закликав США зачекати на результати розслідування катастрофи і відхилив звинувачення американських посадовців, що літак був збитий ракетами. Зокрема, ці звинувачення в Ірані назвали «великою брехнею».

«Ніхто не візьме відповідальність за таку велику брехню як тільки стане відомо, що це твердження було сфальсифікованим», - заявив речник іранського уряду.

Рабіеї додав, що делегація України вже перебуває в Ірані. «Ми також вітаємо участь усіх країн, які втратили своїх громадян у цьому нещасному випадку», - сказав речник.

Він зазначив, що відповідно до міжнародних правил, участь у розслідуванні катастрофи можуть взяти Іран (як країна, де сталася катастрофа), Україна (як країна-власник літака), США (оскільки виробником українського літака є американська компанія Boeing), Франція (де знаходиться виробник двигуна літака).

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде відкинув заяви про те, що причиною катастрофи українського літака став ракетний удар. Він назвав такі повідомлення «нелогічними чутками».

Декілька американських джерел відштовхуючись від даних з супутників та радарів, зібраних військовими США і розвідкою, вважають, що Іран помилково збив український літак.

Читайте такожВ Ірані відповіли на заяви в США, що літак МАУ могла збити ракета

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі погодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів інших країн. В Ірані також перебуває група українських експертів.