Американська астронавтка Енн МакКлейн / фото nasa.gov

Колишня дружина американської астронавтки Енн МакКлейн заявила, що остання навіть після розлучення продовжувала незаконно стежити за станом її банківських рахунків, у тому числі під час своєї місії на Міжнародній космічній станції (МКС).

Про правовий спір двох жінок, який, імовірно, став першим злочином, скоєним в космосі, повідомляє dw.com з посиланням на The New York Times.

Колишня дружина МакКлейн - Саммер Уорден - офіцер повітряної розвідки США у відставці. Коли вона помітила, що хтось незаконно входить в її банківський акаунт, вона звернулася в банк з проханням локалізувати комп'ютери, з яких здійснюється цей вхід. Одним з них виявився комп'ютер, зареєстрований у мережі Національного управління з аеронавтики (NASA). У зв'язку з цим Саммер Уорден подала скаргу на МакКлейн у Федеральну торговельну комісію США.

Відео дня

Повернувшись на Землю, МакКлейн в показаннях під присягою, даних головному інспектору NASA, визнала, що дійсно здійснювала вхід Уорден, використовуючи пароль, яким жінки користувалися під час спільного життя. За словами адвоката астронавта, вона робила це, щоб переконатися, що у Уорден і її чотирирічного біологічного сина, якого вони раніше виховували разом, досить коштів для існування. За словами МакКлейн, колишня дружина жодного разу не казала їй, що заходити в її акаунт їй тепер заборонено.

Читайте такожЧерговий провал: "Роскосмос" не зміг зістикувати з МКС корабель "Союз" з роботом "Федором" на борту

У Центрі глобального космічного права університету Клівленда, а також в самому NASA виданню The New York Times підтвердили, що їм не відомо про жодний більш ранній злочин, вчинений на Міжнародній космічній станції.

Згідно з чинним на МКС правилами, які спільно встановили Росія, США, Євросоюз, Японія і Канада, на астронавтів і космонавтів, які працюють на ній, при вирішенні юридичних питань поширюється їх національне законодавство. Крім того, існує можливість видачі злочинця на Землі в іншу країну, якщо там захочуть притягнути до відповідальності іноземця за злочин у космосі.

Енн МакКлейн - полковник ВПС США і має багато нагород NASA. Перед тим, як стати астронавтом, вона відлітала понад 800 бойових годин в Іраку.

Планувалося, що 29 березня 2019 року вона разом з іншою американкою, Христиною Кук, здійснить перший вихід в космос, в якому беруть участь лише жінки. Однак на МКС виявився тільки один екземпляр верхньої частини скафандра середнього розміру, потрібного обом жінкам. У зв'язку з цим у відкритий космос тоді вийшла тільки Кук.