Багато українців змушені провести літню відпустку 2020 в Україні / фото УНІАН

Чи може відпочинок в Україні бути так само привабливим, як за кордоном

08:21, 24.07.2020
7 хв. Туризм

Коли через пандемію коронавірусу плани багатьох українців на відпочинок за кордоном попсувалися, їхні думки розділилися: поки одні почали шукати альтернативу в Україні, щоб хоч якось вхопитися за літню відпустку, інші вирішили відкласти подорож до кращих часів, частково з міркувань безпеки, частково через небажання платити великі гроші за «український» відпочинок, який досі часто поступається закордонному.

УНІАН.Туризм разом з керівником напрямку Україна туроператора Join UP! Олесею Бутко розбирався, чи може відпочинок в Україні бути так само привабливим, як за кордоном.

Читайте також«Місце під сонцем» влітку 2020: Бердянськ спокушає кілометрами пляжів і приємними цінами

Чи вважаєте ви, що пакетні авіа тури по Україні можуть конкурувати з Туреччиною, Єгиптом і європейськими курортами?

Відео дня

На мій погляд, саме формулювання для порівняння дещо некоректне. Внутрішній та виїзний туризм — два окремих види туризму. В даному випадку правильніше було б говорити про рекреаційне господарство — об’єкти розміщення, транспорт та сферу обслуговування.

Готельна база України непогано розвинена — в нас є серед чого обирати і за рівнем комфортності, і за зірковістю, і за асортиментом послуг. Щодо стандартів і якості надання послуг в цілому, нам, безумовно, є куди рости і розвиватися. Але це не відміняє того факту, що гарно відпочити в Україні вже зараз цілком можливо. І самі українці цього прагнуть. За даними щодо туристичних витрат за 2019 рік, 70% склав внутрішній туризм.

Наявність пакетних авіатурів робить сам формат класичного курортного відпочинку без зайвого клопоту щодо його організації доступнішим вдома.

В Україні вже є гарні готелі, але рівень послуг значно поступається іноземним курортам / фото УНІАН

Досвід яких країн можна вважати хорошим прикладом для України в напрямку роботи з внутрішніми дестинаціями?

Цілком релевантним досвідом для України вважаю приклади розвитку туризму у Словенії, Чорногорії, Хорватії. Остання взагалі вже за 10 років після війни 1995 року досягла неймовірних результатів. Цей приклад можемо розібрати детальніше. Хорватія у 1997-2007:

Читайте такожЛітня відпустка 2020 під Одесою. 7 причин відпочити в Затоці

1. Позиціонує себе як недорогий аналог Італії та Греції.

2. Вкладає більше 2 млн євро тільки в рекламні відеоролики.

3. Створює комфортний інвестиційний клімат для отримання ресурсів на оновлення інфраструктури — доріг в першу чергу, та аеропорту «Загреб».

4. Разом з інвесторами витрачає близько 40 млн євро на відновлення пам'яток архітектури та замків.

5. Запроваджує кредитну політику з мінімальними ставками та доводить частку приватного сектору у ВВП до 60-70%. Активно стимулює та підтримує місцеві ініціативи з розвитку туристичної галузі.

Результат: 14 млн туристів щорічно, 8 млрд євро від туризму, місце серед ТОП-20 туристичних напрямків світу.

Спільні зусилля держави і бізнесу, сприятливий інвестиційний клімат — ось формула успіху. За даними з відкритих джерел, частка туристичної галузі у ВВП Хорватії складає близько 25%. Для порівняння, в Україні ми поки що маємо частку 6%. 

Україні є чому повчитися у Хорватії в плані розвитку курортів / фото REUTERS

Наскільки зріс попит на відпочинок в Україні в 2020 в порівнянні з 2019?

Цього року ми спостерігаємо збільшення попиту на об’єкти VIP-рівня. Вже наприкінці червня готелі 5* були повністю заброньовані. Однак слід розуміти, що таке різке зростання попиту спричинені неможливістю в’їзду до більшості країн і неготовністю туристів їхати на відпочинок за кордон в цілому.

Читайте такожМоре-2020: де в Україні провести цьогорічну відпустку?

Назвіть причини, за якими варто взяти пакетний тур по Україні.

ТОП-5 причин:

- готелі на будь-який бюджет

- дешевший і швидший авіапереліт — 1 година, й ви на півдні країни

- відсутність мовного бар'єру

- українська кухня

- захоплюючі екскурсійні об'єкти, адже більшість з нас ще справді погано знають власну країну

Тим не менш, українським курортам є що запропонувати туристам / фото УНІАН

Яким чином держава сприяє розвитку туристичних продуктів, орієнтованих на внутрішній туризм? Яка підтримка необхідна?

Останні кілька років тема розвитку внутрішнього туризму в усіх на вустах, але по факту системних дій в цьому напрямку практично немає. Місцева влада у більшості випадків нехтує потребами туристичної галузі. Є якісь стратегії, плани, але ні реальної допомоги, ні реальних дій з їх реалізації не робиться. Я б радше назвала поточний розвиток внутрішнього туризму хаотичним. При цьому відсутність чіткого законодавчого регулювання сектора, єдиних узгоджених і законодавчо закріплених правил діяльності призводить до тотальної безвідповідальності та низької якості послуг.

Читайте такожОлександр Алимов: У кожному регіоні є свій туристичний магніт. Сподіваюся, що люди зараз поїздять країною та подивляться

Щоб зрушити ситуацію з місця, потрібно зменшити податкове навантаження на туристичні об’єкти та об’єкти розміщення. Активні об’єкти, які справді бажають розвиватися і мають ефективну бізнес-модель, принесуть до бюджету кошти у вигляді туристичного збору. Інші ж, менш ефективні, отримають шанс на розвиток у вигляді заощадженого ресурсу.

Також доцільним є надання преференцій внутрішньому виробнику туристичного продукту. За світовою статистикою, протягом останніх п’яти років кожне четверте робоче місце створюється у сфері туризму. Потенціал галузі чималий, але щоб конкурувати на рівних із зарубіжними компаніями, вітчизняному бізнесу потрібна підтримка. Особливо на тлі випробування коронавірусом, який значно ослабив позиції всіх, однак разом з тим закордонні колеги отримали фінансову та іншу допомогу від своїх держав для відновлення і підтримки своєї діяльності.

Яким чином ви, як туроператор, працюєте з готельєрами, щоб їхній рівень сервісу відповідав світовим стандартам?

Наша мета — забезпечувати туристам такі враження від відпочинку, за якими вони хотітимуть повернутися і які рекомендуватимуть своїм друзям і рідним. Для цього ми як туроператор розробляємо туристичний продукт, а завданням готелю бачимо забезпечити для наших туристів якісний сервіс і позитивні враження від перебування. За такими критеріями — спільне бачення і розуміння якісного сервісу і стандартів гостинності, прагнення до постійного розвитку та самовдосконалення, бажання змінюватися, ставати кращими і відкритість до змін, ми обираємо партнерів серед готельєрів.

При цьому Україна - це не лише море, а ще й гори / фото УНІАН

Більше того, як туроператор з великим досвідом співпраці з готелями по всьому світу, ми готові долучатися до освітніх проектів для наших готельєрів для їхнього професійного розвитку та впровадження в Україні кращих практик готельного бізнесу.

Читайте такожЛітня відпустка в Україні, частина І: плюси і мінуси відпочинку в українських Карпатах

На туристів з яких країн, крім Молдови і Білорусі, може орієнтуватися Україна з пропозицією пакетних турів для відпочинку на курортах Чорного моря?

На додачу до Молдови і Білорусі ми орієнтуємося на туристів з Польщі, Угорщини та Прибалтики. Розраховуємо на підвищений попит через спрагу до більш ощадливого відпочинку після тривалого карантину, відсутність мовних і культурних бар’єрів для багатьох жителів з цих країн, можливі побоювання щодо відвідування європейських курортів, які більш серйозно постраждали від коронавірусу.

Олеся Бутко, керівниця департаменту розвитку внутрішнього туризму туристичного оператора Join UP!

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся