Конституційний Суд скасував кримінальне покарання за недостовірне декларування / фото УНІАН

Конституційний Суд, ухвалюючи рішення про скасування кримінального покарання за недостовірне декларування (стаття 366-1 Кримінального кодексу), діяв на порушення регламенту та в умовах конфлікту інтересів.

Про це в коментарі УНІАН повідомив представник президента у КСУ Федір Веніславський.

«Суд діяв в умовах реального конфлікту інтересів, оскільки щодо одного із суддів є кримінальне провадження за цієї статтею і потенційно ще щодо кількох суддів можливі кримінальні провадження за цією статтею. Судді, очевидно, діяли на порушення встановленого законодавством обмеження на дії в умовах конфлікту інтересів та з порушенням регламенту Конституційного Суду України», - заявив він.

Читайте такожСудді КСУ прийняли рішення в "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах – заява НАЗК

За словами Веніславського, наслідки цього рішення КС очевидні: відповідна стаття ККУ втратить чинність, а розпочаті за нею кримінальні провадження мають бути припинені.

Водночас, за словами представника президента у Конституційному Суді, кримінальна відповідальність за недостовірне декларування однозначно має бути з точки зору правової регламентації.

«Відповідальність за недостовірне декларування має бути. Якщо немає відповідальності за недостовірне декларування – то втрачає сенс перевірка декларацій і встановлення, що є розбіжності між тими статками, які реально є в того чи іншого суб’єкта, в тому числі і в судді Конституційного Суду України, з тими, які він задекларував. Очевидно, що має бути відповідальність за такі дії», - наголосив він.

Веніславський припустив, що в парламент за ініціативи або президента, або народних депутатів буде поданий відповідний законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Але, додав він, зараз потрібно дочекатися публікації рішення Конституційного суду, щоб подивитися аргументації – чому саме положення статті 366-1 ККУ не відповідали нормам Конституції.

Читайте такожВ ОП очікують на повний текст рішення КСУ щодо кримінальної відповідальності за недостовірне декларування

«Поки ми не побачимо мотивацію КС, важко щось прогнозувати. Рішення Конституційного суду є остаточним, і воно є обов’язковим для всіх. З іншого боку, не викликає сумнівів, що має бути відповідальність за недостовірне декларування. Будемо шукати моделі з урахуванням позиції Конституційного суду, і далі будемо приймати рішення», - резюмував він.

Скасування відповідальності за недостовірне декларування Конституційним судом

27 жовтня Конституційний Суд ухвалив рішення в справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.

Рішення набирає законної сили з моменту його ухвалення.

Як зазначив у своєму Telegram-каналі член Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» Сергій Лещенко, суд за поданням депутатів від «ОПЗЖ» і «За майбутнє» скасував антикорупційну реформу.

«На закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК. Проект був розданий вранці і проголосований. Такого не було навіть при Януковичі. Проти виступили лише четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий», - повідомив Лещенко.