Звільнені моряки повернулися додому в Одесу / фото ВМС ЗСУ

Сьогодні до Одеси прибули звільнені з російського полону українські екіпажі катерів Військово-Морських сил ЗС України.

Як передає кореспондент УНІАН, моряків доставили з Києва літаком на військовий аеродром «Шкільний», звідки автобусами доправили на військово-морську базу, яка дислокується в Практичній гавані Одеського морського порту.

Журналістів на зустріч не пустили.

Відео дня
ВМС ЗСУ

У прес-центрі командування ВМС ВСУ повідомили, що в місто прибули екіпажі катерів «Нікополь», «Бердянськ» і буксира «Яни Капу». Військових в гавані зустріли представники національного флоту України на чолі з начальником штабу - першим заступником командувача ВМС ЗСУ віце-адміралом Андрієм Тарасовим, екіпажі кораблів, катерів, а також волонтери, священнослужителі, представники громадськості, рідні й близькі.

Як зазначається, Тарасов особисто привітав прибулих з поверненням, подякував за мужність і витримку.

ВМС ЗСУ

«З квітами і плакатами зустрічали бранців Кремля... Росія утримувала українських військових понад дев'ять місяців, але за цей час жоден з них не визнав інкримінованих їм звинувачень, тим самим наші побратими стали не просто героями, а символом стійкості і незламності українського воїна, на якому будуть виховуватися майбутні покоління», - заявили в прес-центрі.

Волонтери піднесли звільненим морякам прапор українських ВМС, який раніше в знак підтримки висів на флагштоці біля будівлі Одеської міської ради на Думській площі.

ВМС ЗСУ

«Як відзначили військові, це не просто прапор - це уособлення підтримки всього українського народу, який неодноразово допомагав їм у скрутні хвилини під час перебування в російській в'язниці», - сказано в повідомленні.

Читайте такожЗвільнений з полону командир Гриценко заявивши, що доповідав командуванню про напад росіян на українські кораблі

Моряків також вітали діти - на знак подяки подарували військовим символічні кораблики, з якими протягом усього часу українці проводили в Одесі акції на підтримку військовополонених.

Серед дітей була дівчинка-волонтер, яка вручила власний малюнок, де зображено повернення катерів в Україну.

Як зазначається, моряки після відпочинку повернуться в стрій і продовжать виконувати поставлені завдання.

ВМС ЗСУ

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

ВМС ЗСУ

9 липня російське слідство пред'явило звинувачення в остаточній редакції усім 24 військовополоненим українським морякам.

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися всі військовополонені моряки і 11 політв'язнів.