Вчені змінили погляд на умови для зародження життя / фото ESA/Hubble, M. Kornmesser

Вчені переосмислили умови, які можуть зробити екзопланети потенційно придатними для життя. Тим самим вони скоротили кількість світів, які можуть стати місцем пошуку життя за межами Землі.

У своєму дослідженні команда вчених використала кліматичні 3D-моделі, які об’єднують різні варіанти атмосферної хімії, щоб перевірити придатність для життя планет навколо зірок класу червоний карлик. Про це пише Newsweek, додаючи, що на цей клас припадає 70% зірок у Всесвіті.

Читайте також«Це божевілля»: Нобелівські лауреати з фізики не вірять у «переїзд» людства з Землі

Відео дня

Дослідники стверджують, що це перше дослідження з вивчення «3D-хімії» з метою зрозуміти, як радіація від зірки нагріває чи охолоджує атмосферу твердих планет.

«Впродовж більшої частини людської історії питання про те, чи існує життя ще десь, належало до сфери філософії. Лише в останні роки в нас з’явилися інструменти моделювання й технології спостереження, щоб розібратися з цим питанням», - сказав співавтор дослідження Говард Чен з Нортвестернського університету.

«Однак, існує багато зірок і планет. Це означає, що потенційних цілей досить багато», - додав інший вчений Деніел Хортон.

«Наше дослідження може допомогти скоротити кількість місць, на які нам варто наводити телескопи», - додав він.

Щоб планета була придатна для життя в тому вигляді, в якому ми його знаємо, вчені вважають, що ключова вимога – це наявність рідкої води. Вона може існувати лише в так званій «зоні життя». Це регіони навколо зірки, в межах яких на поверхні планети можуть існувати правильні умови для збереження запасів води в рідкому стані. Це означає, що планета повинна бути досить далеко від зірки, щоб рідина не випаровувалася від температури, але досить близько, щоб вона не замерзала.

Читайте такожNASA схвалило розробку "космічного ската" для досліджень Венери

У своєму дослідженні вчені вирішили зосередитися на тілах, які обертаються навколо червоних карликів. Ці зірки відносно холодні й тьмяні. На думку вчених, планети в таких системах – найкраще місце, де варто шукати позаземне життя. Але на відміну від попередніх пошуків умов для життя на твердих планетах, цього разу вчені поєднали кліматичне моделювання з атмосферною хімією й фотохімією. Це дало нові результати, які інтригують.

Згідно з аналізом вчених, кількість радіації від зірки грає важливу роль у формуванні придатних для життя умов на планеті. Приміром, вони виявили, що планети, які отримують від зірки велику кількість ультрафіолетового випромінювання, дуже вірогідно втратять запаси води.

Читайте такожNewsweek: Людство може бути єдиною цивілізацією у Всесвіті

Також вчені виявили, що багато планет в межах зони життя не придатні для виникнення живих істот через надто тонкий озоновий шар. Це означає, що частина світів, які раніше розглядалися як потенційно придатні для заселення, насправді не такі.

Вчені вважають, що їхні висновки можуть мати серйозний вплив на пошуки позаземного життя. Оскільки можна буде скоротити кількість світів для дослідження.