До половини атмосфери K2-18b може складатися з води / фото ESA/Hubble, M. Kornmesser

Астрономи вперше виявили воду в атмосфері планети K2-18b, що обертається навколо своєї зірки в так званій зоні життя.

Виявлена на K2-18b вода в поєднанні зі сприятливою температурою означають, що на планеті може бути життя. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Astronomy, пише Бі-Бі-Сі.

Нові космічні телескопи в наступні 10 років, як запевняють вчені, зможуть визначити, чи вироблені містяться в атмосфері K2-18b гази живими організмами.

Професор Джованна Тінетті з Університетського коледжу Лондона, яка займалася дослідженням, називає відкриття "запаморочливим". "Вперше ми виявили воду на планеті, розташованій в зоні, де температура допускає присутність життя", - говорить вона.

Комп'ютерне моделювання дозволяє припустити, що до 50% атмосфери цієї планети складається з води.

Ця планета лише вдвічі більше Землі, температура на ній - між 0 і 40 градусами - дозволяє воді залишатися в рідкому стані.

"Це відкриття наближає нас до відповіді на фундаментальне питання: чи унікальна Земля?" - каже доктор Ангелос Ціарас, що брав участь в дослідженні.

Читайте такожУ NASA показали всю історію відкриття екзопланет в одному відео

Умови на K2-18b можуть бути придатні для життя, але зараз напевно підтвердити цю гіпотезу неможливо.

Планета знаходиться на відстані 111 світлових років від Землі, це занадто далеко для запуску туди зонда.

Єдине, що залишається, - дочекатися появи в 2020-х роках нового покоління космічних телескопів, які зможуть проаналізувати склад газів в атмосфері K2-18b і встановити, чи є серед них вироблені живими організмами, говорить учасник дослідження доктор Інго Вальдманна.

"Це одне з головних питань в науці. Ми завжди хотіли дізнатися, чи ми одні у Всесвіті. Протягом наступних 10 років ми дізнаємося, чи є в атмосфері планети хімічні елементи, вироблені живими істотами", - говорить він.

Планету K2-18b відкрили в 2015 році. Вона є суперземлею, тобто володіє масою в діапазоні між Землею і Нептуном, і придатна для спектроскопічних досліджень.

Планета знаходиться в системі червоного карлика, розташованого в сузір'ї Лева.

Воду знаходили і на інших планетах, але там температура була занадто низькою або занадто високою для підтримки життя.

Відео: NASA Goddard

Нагадаємо, раніше вчені припустили, що на деяких планетах за межами Сонячної системи умови більш сприятливі для виникнення різноманітного життя, ніж на Землі.