У розкопі зафіксували залишки давньоруського рову і насипу редану / Facebook

У Чернігові на території історичної частини міста - Валу, де тривають роботи з реконструкції,археологи виявили фортифікаційні споруди 18 століття. Про це повідомив учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Сергій Черняков. 

"Такі конструкції у Чернігові досліджують уперше. Та й взагалі для археологів України це рідкість", - прокоментував він знахідки у мережі Facebook.

У заповіднику уточнили, що під час робіт із капітального ремонту «нижньої» частини Валу були демонтовані два старі фонтани. На місці котловану одного із фонтанів, що розташовувався поблизу дитячого майданчика, проводяться археологічні дослідження за участю науковців заповідника «Чернігів стародавній».

Відео дня

Читайте такожАрхеологи дізналися про існування каменю з Стоунхенджу, зниклого 60 років тому (фото)

За інформацією співробітниці Тетяни Новик, якщо звернутися до стародавньої топографії, фонтан був розташований посеред стародавнього рову. "Це фортифікаційні споруди. Можна побачити залишки насипу давньоруського валу. Але є тут ще цікава річ - стінка, яку ми там бачили, на початку-середині 18 століття зазнала реконструкції. Фортеця була перебудована за європейськими зразками і була змінена її конфігурація", - пояснила науковець.

У розкопі зафіксували залишки давньоруського рову і насипу редану.

"Це така фортифікаційна споруда, що виступала частково за межі основного Валу, для найкращого огляду і прострілу. У 18 столітті Вал трохи висунули вперед, відповідно, і рів. Ми зафіксували якраз конструкцію цього редану 18 століття, де був окремий допоміжний насип і укріплення за допомогою викладенням дерном», - зазначила Новик.