Джо Байден і Петро Порошенко / фото УНІАН

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена, екс-глави Держдепу Джона Керрі та екс-президента України Петра Порошенка.

Це сталося під час прес-конференції нардепа, трансляцію якої вів канал 112-Україна.

Читайте такожАдвокат Трампа підштовхував Луценка до розслідування діяльності сіна Байдена - NYTЗа словами депутата, в ході цих розмов від Порошенка вимагали забезпечити звільнення на той момент генерального прокурора Віктора Шокіна.

Зокрема, на аудіоплівці від 3 грудня 2015 року зафіксовані голоси Керрі та Порошенка.

«Хотів би закликати вас розглянути можливість вирішення проблеми заміни генерального прокурора Шокіна, оскільки він, на мій погляд, заблокував реформу очищення генпрокуратури», – сказав Керрі.

Наступний аудіозапис переговорів датований 22 березня 2016 року. На ній, за словами Деркача, голоси Байдена та Порошенка. Байден стверджує, що умовою для надання 1 мільярда доларів кредитних гарантій Україні є зміна генерального прокурора та уряду:

«Якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 мільярд доларів».

У відповідь Порошенко запропонував Байдену розглянути кандидатуру на той час лідера фракції БПП Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України: «Надзвичайно сильна мотивація. Одним з можливих кандидатів на цю посаду був лідер моєї фракції Луценко. Якщо ви вважаєте, що політично мотивована персона не зовсім підходить з вашої точки зору, я відкликаю свою пропозицію. Ніхто не знає, що я буду пропонувати Луценка».

При цьому Порошенко попросить Байдена вплинути на фракцію «Самопоміч» з питання голосування за кандидатуру нового глави уряду.

Раніше УНІАН повідомляв, як колишній віце-президент США Джозеф Байден розповів, що звільнення Віктора Шокіна сталося тільки після того, як він пригрозив від імені президента США не надавати Україні мільярд доларів кредитних гарантій.