Володимир Путін / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловлює впевненість, що у президента Російської Федерації Володимира Путіна немає іншого вибору, як залишити Донбас і Крим у спокої.

Про це глава МЗС сказав під час онлайн-дискусії аналітичного центру "Атлантична Рада" (США) щодо відсічі російській агресії, перспектив переговорів у Мінську та мирного врегулювання на сході України.

Читайте такожЗавтра має відбутися нарада керівництва ВР з головами фракцій - джерело

Відео дня

Міністр заявив, що не спостерігає серйозних змін у нинішній політиці України стосовно Росії, але аналогічно не спостерігає серйозних змін в російській політиці щодо України.

За його словами, з 2014 року продовжують обговорюватися одні й ті ж теми, і основні позиції залишаються незмінними. "Росія наполягає, що вона зараз не є стороною конфлікту з тим самим рівнем напору і надмірної самовпевненості, як це вона робила у 2014 році. Росія закликає Україну брати участь у прямому діалозі з так званими "Луганською і Донецькою народними республіками", як вона це робить з 2014 року", - заявив Кулеба.

При цьому він сказав, що Україна не бере участі у прямому діалозі з формуваннями, які підконтрольні Росії. "Ми наполягаємо, що Тристороння контактна група свідомо названа тристоронньою, бо до неї входять Україна, Росія і ОБСЄ, і ми неодмінно вважаємо Росію стороною конфлікту, а не як посередника або сприяючу сторону", - сказав глава МЗС.

Він нагадав, що Україна веде переговори з Росією щодо обміну утримуваними особами і розведення сил вздовж лінії фронту (лінії розмежування). "Якщо нам вдасться зміцнити довіру між двома сторонами у цих напрямах – Росією і Україною, ми зможемо просунутися далі і спробувати зрушити інші питання, котрі перебувають на порядку денному", - наголосив Кулеба.

"Ви знаєте, вести переговори з Росією – це як крокувати по замінованому полю. Ви ніколи не можете знати, де воно вибухне", - заявив Кулеба.

Він додав, що "основні наші підходи і напрями політики з метою урегулювання конфлікту залишаються абсолютно незмінними".

"Я вірю, що у президента Путіна немає іншого вибору, як піти з України – зі східної України і Криму також. Усе інше – це просто питання часу", - наголосив глава МЗС.