Представник України підняв питання про вчорашню ескалації конфлікту на Донбасі / фото УНІАН

Росія продовжує реалізовувати стратегію ескалації на Донбасі, грубо порушуючи взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських угод.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на засіданні Ради безпеки ООН, передає LB.ua.

Зокрема, представник України підняв питання про вчорашню ескалацію конфлікту на Донбасі.

Відео дня

"Яке наше становище на сьогодні? Судячи з усього, відповідь була дана о 5 ранку за місцевим часом, коли наші позиції зазнали нападу. Напад, здійснений сьогодні, у п'яту річницю трагедії в Дебальцеве, особливо цинічний", - заявив він.

Кислиця зазначив, що Збройні сили України дали належну відповідь на цей наступ з боку російських окупаційних сил, які застосували заборонену Мінськими домовленостями зброю. "Було здійснено невід'ємне право на самооборону", - підкреслив дипломат.

Читайте такожРосія продовжує озброювати бойовиків і порушувати Мінські угоди - представник США в ООН

"Очевидно, що Кремль продовжує проводити стратегію ескалації на Донбасі, що є грубим порушенням зобов'язань, взятих Росією як учасника Мінських домовленостей", - додав Сергій Кислиця.

Як раніше заявив президент України Володимир Зеленський, "це - спроба зірвати мирний процес на Донбасі, який почав просуватися вперед невеликими, але безперервними кроками".

"Українське керівництво підтвердило, що наша прихильність до припинення цієї війни, а також дотримання вироблених домовленостей, як і раніше непохитна. Точно так само, як і наша рішучість дати відсіч будь-якій збройній агресії проти України", - підкреслив заступник голови українського МЗС.

Кислиця акцентував на тому, що угоди, вироблені в грудні минулого року лідерами "нормандської четвірки", не виконуються.

"Повністю зневажаючи угоду, укладену в грудні минулого року лідерами "нормандської четвірки", протягом останніх двох місяців наші позиції піддавалися обстрілу понад 400 разів. З початку цього року 13 українських військовослужбовців були вбиті. І практично 60 отримали поранення. Чи може хто-небудь назвати це замороженим конфліктом або конфліктом низької інтенсивності? Це - війна, єдина триваюча війна в Європі. Повномасштабна війна, розв'язана Російською Федерацією", - заявив український дипломат.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця показав на засіданні Ради безпеки ООН фотографію вбитого 18 лютого 2020 року українського військовослужбовця, звинувативши Росію в участі у цьому злочині.

Він акцентував, що РФ, звинувачуючи жертву агресії, Україну, намагається зганьбити пам'ять загиблих під час війни на Донбасі.

Читайте такожВ ООН стурбовані загрозою сповзання до нового насильства на Донбасі

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 лютого, зранку збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування.

Внаслідок бою один український військовослужбовець загинув, ще 5 дістали поранення.

Водночас було знищено чотирьох окупантів, шістьох поранено.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що російсько-окупаційні війська сьогодні хотіли захопити спостережні пункти Збройних сил України у зв'язку з п’ятими роковинами боїв за Дебальцеве.