Разумков підтримав позбавлення мандата за прогули та "кнопкодавство" / фото УНІАН

Верховна Рада України  планує на наступній сесії розглядати зміни до Конституції щодо зменшення кількості народних депутатів. Про це сказав голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у програмі «Свобода Слова» на телеканалі «ICTV».

Відповідаючи на відповідне запитання, Разумков сказав: «Я думаю, що так».

Він нагадав, що є рішення Конституційного суду. «Я вам більше скажу - я не можу про це говорити як голова ВРУ, однак я можу про це говорити як громадянин цієї держави - на жаль, Конституційний суд не підтримав ті пропозиції, які були до нього направлені щодо дострокового припинення повноважень народного депутата за кнопкодавство, за невідвідування, тобто невиконання фактично своїх службових повноважень… І особисто мені, як громадянину шкода, що саме так», - сказав Разумков.

Відео дня

Читайте також«Біс поплутав». Що заважає запобігати появі нових парламентських «кнопкодавів»

Він вважає,  що за «кнопкодавство» та прогули треба позбавляти депутатського мандату і «нехай йде займається чимось іншим», але КСУ вирішив інакше.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня парламент направив до Конституційного суду для отримання висновку президентський законопроект «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№1017).

Законопроектом пропонується у статті 76 Основного Закону передбачити, що конституційний склад Верховної Ради становить 300 народних депутатів (на сьогодні - 450 парламентаріїв), які обираються строком на п'ять років.

До статті 77 вноситься норма про те, що народні депутати обираються за пропорційною виборчою системою.

17 грудня КС визнав конституційним законопроект змін до Конституції щодо зменшення кількості народних депутатів.

Також 3 вересня Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до КС президентський проект закону про внесення змін до статті 81 Конституції (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата), №1027.

Читайте такожРада пішла на канікули: Разумков оголосив про закриття другої сесії ВР

Законопроектом пропонується до існуючих підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата додати такі: встановлення судом факту неособистого голосування народним депутатом, тобто голосування замість іншого народного депутата або надання можливості народним депутатом проголосувати замість нього своєму колезі; відсутність народного депутата без поважних причин на третині пленарних засідань та/або засідань комітету Верховної Ради, членом якого він є протягом однієї чергової сесії.

26 грудня КС визнав законопроект неконституційним.