ВР відхилила законопроект, яким скасовувалися акти СРСР та УРСР / фото УНІАН

Верховна Рада України відхилила проект закону «Про внесення змін до закону України «Про правонаступництво України» щодо скасування дії актів СРСР та УРСР на території України» (реєстраційний номер 1075).

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект в першому читанні проголосувало лише 214 народних депутатів (при необхідних мінімум 226 — УНІАН).

Не голосували в повному складі фракції «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос», «Опозиційна платформа – за життя» та група «За майбутнє».

Відео дня

Даним законопроектом передбачалося скасувати дію на території України законодавства СРСР та УРСР, крім тих актів, що пов'язані із здобуттям Україною незалежності та іншими важливими питаннями (адміністративно-територіальний устрій, державний кордон України, міжнародні зобов'язання), а також організаційно-розпорядчих та індивідуальних актів.

Читайте такожНова Рада вперше провалила голосування

Водночас запроваджувалася тимчасова дія окремих актів радянського періоду (до 30 вересня 2020 р. Житлового кодексу УРСР та Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до прийняття законів України, що регулюють відповідні відносини, окремих законів, прийнятих за часів УРСР, зокрема: «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про захист прав споживачів», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про індексацію грошових доходів населення»).

Народний депутат України Роксолана Підласа (фракція «Слуга народу»), виступаючи на засіданні парламенту, зазначила, що «правонаступництво було виправдано на початку 90-х років для молодої держави, але сьогодні нам - 28, і ми тягнемо за собою чемодан без ручки. У нас немає повної бази радянського законодавства, і бізнес витрачає шалений час та кошти на з’ясування змісту радянських актів».

У свою чергу народний депутат України Руслан Князевич (фракція «Європейська солідарність») зазначив, що кілька попередніх урядів і каденцій парламенту намагалися порушити цю тему, але щоразу «були дуже обережні», щоб проводити такі «небезпечні експерименти».

Він наголосив, що кожен депутат, голосуючи, має розуміти, що через кілька місяців не буде в Україні Житлового кодексу, не буде Кодексу законів про працю, не буде закону про права споживачів, про соціальний захист чорнобильців.

«Люди залишаться без права на роботу, без права на житло», - наголосив він.

Він закликав не голосувати за цей законопроект.

Інші фракції також заявили, що даний законопроект підтримувати не можна.