Данальд Туск / REUTERS

Президент Європейської ради Дональд Туск заявляє, що на саміті "Великої сімки" спробує переконати лідерів країн G7 (США, Великої Британії, Канади, Японії, Франції, Німеччини та Італії) запросити на наступну зустріч групи президента України Володимира Зеленського.

Про це Туск сказав на прес-конференції у французькому місті Біарріц перед початком саміту лідерів країн "Великої сімки", який відбудеться 24-26 серпня.

Читайте такожЗеленський прокоментував можливість відновлення членства РФ у G8

Відео дня

"Сьогодні я спробую переконати моїх співрозмовників, що краще буде запросити Україну як гостя, звичайно, на наступну зустріч G7, аби почути думку нового президента", - зазначив Туск.

За словами президента Євроради, Зеленський дуже зацікавлений в участі у зустрічі з лідерами країн G7.

"Я говорив з ним про це два дні тому, і я знаю, він буде дуже зацікавлений", - сказав Туск.

Як повідомляв УНІАН, 20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що підтримав би повернення Росії до складу G8. Формат "Великої вісімки" у 2014 році був трансформований у "Велику сімку" через окупацію Росією Криму і дестабілізацію ситуації на Донбасі.

Німеччина та Велика Британія виступили проти.

Читайте такожПосли G7 привітали Україну з Днем Незалежності

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що повернення РФ до G7 можливе після врегулювання кризи в Україні.

До клубу семи високорозвинених країн світу входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може повернутися до G8 лише після припинення агресії проти України.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова назвала цю заяву Зеленського "безглуздим набором літер" і пообіцяла "по-братськи" допомогти.

Потім в Адміністрації президента США заявили, що Росія першою повинна попросити про повернення до формату "Великої вісімки".