Вибух в десятиповерховому житловому будинку на вулиці Соломії Крушельницької стався 21 червня о 10:00 / Фото УНІАН

Мешканці сусідніх секцій будинку на Позняках, в якому стався вибух, можуть повертатися у свої квартири.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив мер столиці Віталій Кличко під час онлайн-прес-конференції.

«Будинок, як і казали попередньо фахівці, буде повністю демонтований. Вже розробляється спеціальний проект, як це зробити, аби не сталося нових обвалів та щоб не нашкодити сусіднім будинкам. Також спеціальна комісія здійснила обстеження сусідніх секцій біля багатоповерхового будинку на вул. Соломії Крушельницької, 1/5, та будинку на вулиці Григоренка, 41», - сказав Кличко.

Відео дня

Читайте такожГеращенко назвав основну версію причини вибуху у багатоповерхівці на Позняках

За словами мера, до обстеження будинків були залучені фахівці державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій». За висновками інституту, пошкоджень сусідніх секцій та будинку на Григоренка, 41, що могли б спричинити їх обвал, фахівці не виявили.

«Відтак, штаб з ліквідації надзвичайних ситуацій ухвалив рішення про повернення мешканців зазначених будинків у свої квартири», - сказав Кличко.

За його словами, експертиза причин вибуху у будинку триває.

«Висновки ж щодо причин вибуху в будинку зробить Державна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Експертиза триває. Працюють і правоохоронні органи. І винні в цій трагедії мають понести відповідальність», - сказав мер.

Як повідомляв УНІАН, вибух в десятиповерховому житловому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, стався 21 червня о 10:00.

В результаті вибуху сталося руйнування четвертого, п'ятого, шостого, сьомого і восьмого поверхів.

Поліція відкрила кримінальне провадження.

Внаслідок вибуху без житла залишились 125 людей, які мешкали в квартирах однієї з секцій будинку. Зазначалось, що попередьно, загрози для інших секцій будинку немає.

Рятувальники дістали з-під завалів тіла п’ятьох осіб: двох жінок 1943 і 1974 р.н. і трьох чоловіків 1991, 1967, 1976 р.н.

24 червня заступник голови Київської міської держадміністрації Петро Пантелеєв заявив, що постраждалим виплатять компенсацію від 50 до 100 тис. грн та забезпечать житлом, рівноцінним тому, яке вони втратили. 26 червня президент Володимир Зеленський видав 12 постраждалим родинам сертифікати на нові квартири. За його словами, решта сімей – 28 – отримають квартири впродовж максимум півтора місяця.

Постраждали мешканці будинку заявляють, що напередодні трагедії відучували запах газу у будинку після того, як фахівці компанії «Київгаз» проводили повірку лічильників.

У «Київгазі» зазначили, що протягом червня знімали лічильники в зазначеному будинку на планову повірку. У компанії повідомили, що надали правоохоронним органам усю інформацію та документацію, необхідну для розслідування вибуху, і створили комісію для розслідування для з'ясування обставин аварійної ситуації.