Ілюстрація REUTERS

Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики й з 12 червня знижує облікову ставку до 6% річних, при цьому ставка знижується восьмий раз поспіль – після зниження у квітні, березні та січні поточного і в грудні, жовтні, вересні, липні минулого року.

Читайте такожНімецькі експерти оцінили глибину падіння економіки України

Як йдеться в матеріалах НБУ, з високою ймовірністю споживчий та інвестиційний попит буде залишатися пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні.

Відео дня

"З одного боку, це буде утримувати інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося. Такий розвиток подій вимагає подальшого пом'якшення монетарної політики для підтримки економіки на етапі поступового згортання карантину", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час, правління Національного банку України знизив облікову ставку на 2 п.п. до 6%. Таким чином, загалом з початку року облікова ставка зменшилася на 7,5 в.п. й сягнула найнижчого рівня за всю історію незалежної України.

Як заявив голова НБУ Яків Смолій в ході онлайн-брифінгу, що пом'якшення монетарної політики та інші антикризові заходи Національного банку України, що введені в останні місяці, підтримають ділову активність в країні.

"За нашими оцінками, падіння української економіки у другому кварталі буде більшим, ніж очікувалося, хоча пік кризи вже пройдено. Тому для якнайшвидшого повернення економіки до зростання необхідні досить рішучі кроки", - сказав Смолій.

Також Національний банк прийняв рішення про звуження коридору процентних ставок з інструментів постійного доступу "облікова ставка +/- 2 п. п." до "облікова ставка +/- 1 п. п.".

Це означає, що при новій облікової ставки на кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт - розміщуватися під 5%.

"Зміна ширини коридору дозволить досягати операційної цілі монетарної політики, яка полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні, близькому до ключової ставки, в межах коридору процентних ставок по інструментах постійного доступу", - зазначив глава НБУ.

Він також заявив, що зниження ключової ставки до рівня нижче нейтрального свідчить про завершення циклу швидкого пом'якшення монетарної політики.

Також Смолій повідомив, що в умовах високого рівня невизначеності подальша монетарна політика Національного банку залежатиме від глибини падіння споживчого попиту, який послаблює інфляційний тиск, а з іншого боку - від швидкості відновлення ділової активності на тлі пом'якшення карантину, яка прискорить зростання цін.

Згідно з повідомленням Нацбанку, наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 23 липня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 24 квітня знизив облікову ставку на 2 п.п. до п'ятирічного мінімуму 8% річних.