Ілюстрація REUTERS

Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль - до історичного мінімуму.

Читайте такожДолара по 25-26 гривень не має бути - міністр економіки

Як йдеться в матеріалах НБУ, правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. З одного боку, це стримає зростання цін в умовах відновлення економіки у 2021-2022 роках, а з іншого - залишить достатній простір для подальшого зниження вартості кредитів до однозначного рівня.

Відео дня

Наголошується, що Національний банк переглянув прогноз падіння реального ВВП у 2020 році, обумовленого коронакризою, з 5% до 6%. Згідно з прогнозом регулятора, глибоке падіння залишилося позаду - у другому кварталі, й наступні роки економіка України повернеться до зростання на рівні близько 4%.

"У 2021-2022 роках українська економіка буде зростати завдяки монетарним і фіскальним стимулам та посиленню зовнішнього попиту. Головним драйвером економічного зростання буде приватне споживання", - сказав голова НБУ Кирило Шевченко в ході брифінгу.

За даними НБУ, у другому півріччі економіка почала відновлення, і пом'якшення карантину сприяє пожвавленню ділової активності. Стимулюючі заходи Національного банку, кредитні канікули, податкові пільги та розширення бюджетної допомоги по безробіттю додатково підтримали бізнес-активність і приватне споживання.

"Втім, темпи відновлення економіки будуть стримуватися все ще пригніченим споживчим і інвестиційним попитом. Під час кризи громадяни істотно знизили витрати на товари не першої необхідності, а бізнес призупинив реалізацію планів розвитку, переглянув штатні розписи та зарплатні фонди. Враховуючи високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу, громадяни та підприємства, ймовірно, і надалі будуть досить стриманими у своїх споживчих та інвестиційних рішеннях", - зазначив Шевченко.

За його словами, з урахуванням поступового прискорення інфляції та певного балансу ризиків, правління Національного банку України зберіг облікову ставку на рівні 6%.

"Ми очікуємо, що облікова ставка залишиться на поточному низькому рівні принаймні до кінця цього року. Наступного року Національний банк буде приймати рішення по обліковій ставці в залежності від реалізації проінфляційних ризиків, у тому числі зміни соціальних стандартів, і темпів відновлення економіки", - підкреслив голова НБУ

Він зазначив, що попереднє зниження облікової ставки ще не повністю відбилося на вартості ресурсів на фінансових ринках. Банки продовжують знижувати відсотки за кредитами та депозитами. Втім, для закріплення ставок на однозначному рівні учасники фінансових ринків повинні бути впевнені в послідовної економічної політики та розумному балансі між стримуванням інфляції та монетарним стимулюванням.

"Зберігаючи облікову ставку на рівні 6%, Національний банк залишає достатній простір для монетарного стимулювання і зможе надати економіці додатковий імпульс для зростання в разі повільного відновлення споживчого та інвестиційного попиту", - сказав Шевченко.

Повідомляється, що наступне засідання правління Нацбанку України з питань монетарної політики відбудеться 3 вересня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 12 червня знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних.