Асоціація міст України закликає Гетманцева переглянути ставки акцизів / фото УНІАН

Асоціація міст України закликає голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева переглянути збільшення в 4 рази ставки акцизного податку на ТВЕН, яке передбачене законом №466-ХІ.

Про це йдеться в листі Асоціації міст України до голови Комітету.

"Підвищення ставки на 320% у 2021 році та на 20% щороку надалі призведе до значного подорожчання для споживачів ТВЕНів та як наслідок до скорочення легального ринку їх реалізації та відповідно збільшення нелегального", - йдеться у документі.

Відео дня

На думку експертів Асоціації, наслідком такого підвищення ставки стане зменшення надходжень як до загальнодержавного бюджету, так і до місцевих бюджетів та зростання тіньового ринку.

Фахівці Асоціації рекомендують профільному Комітету під час доопрацювання урядового законопроекту №4101 запровадити рівномірне та поступове підвищення ставок збільшивши розмір ставки акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) з 2021 року до 2025 року на 50% щороку із застосуванням бази оподаткування.

"Щорічне рівномірне та поетапне підвищення акцизного податку на ТВЕНи на 50% збалансує ситуацію та дозволить захистити легальний ринок їх реалізації та не допустити втрат як державного, так і місцевих бюджетів", - переконані в Асоціації.

Також фахівці Асоціації міст України у своєму листі виклали низку зауважень до урядових законопроектів №4000, №4100, №4101, які, зокрема, передбачають зміни до Податкового та Бюджетного кодексу.

23 вересня в Верховній Раді України зареєстровано урядовий проект закону №4101 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Федерація роботодавців України звернулася до Данила Гетманцева із закликом при доопрацюванні законопроекту №4101 переглянути чотирикратне збільшення ставки акцизного податку на ТВЕН та передбачити зростання акцизу на ТВЕН на 50% з 2021 року.