Україна опинилася в категорії країн з найвищими цінами на електрику / Фото УНІАН

Ціни на електроенергію в Україні в першому кварталі були на 37,9% вище, ніж середня вартість в Європі.

Про це йдеться у квартальному звіт Європейської комісії.

Читайте такожЄС вперше отримав більшість електрики з відновлювальних джерел

Відео дня

Відзначається, що середня ціна при базовому навантаженні в об'єднаній енергосистемі України на ринку на добу вперед склала 46,9 євро за МВт-год. При цьому в середньому по ЄС така ціна склала 33,5 євро за МВт-год, що на 33% нижче аналогічного показника у 2019 році.

Водночас, в порівнянні з 4 кварталом 2019 року, середній показник ціни знизився на 24% на тлі слабкого попиту на електроенергію і збільшення частки вітрової генерації.

Ціни вищі, ніж у Європі

Таким чином, Україна опинилася в категорії країн з найвищими цінами на електрику в Європі поряд з Грецією (50 євро за МВт-год) і Мальтою (45 євро за МВт-год). Далі йдуть Болгарія (42 євро за МВт-год), Румунія (41 євро за МВт-год), Угорщина і Польща (по 41 євро за МВт-год).

У Єврокомісії зазначили, що високі ціни на електроенергію спостерігаються в тих країнах, які мають залежність від імпорту електроенергії (Греція, Угорщина), а також у тих, які мають технічні обмеження щодо імпорту (Мальта, Греція).

Крім того, в деяких країнах ціна підвищилася через високу частку вуглецевої (вугільної) генерації.

Найнижчі квартальні оптові ціни електроенергії зафіксовані в Норвегії (15 євро за МВт-год) і Швеції (17 євро за МВт-год). Це пов'язано з великою кількістю гідроелектростанцій і вітрової генерації в цих країнах.

Скільки платять українці

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це – 1 грн 68 коп. за кВт-год.

Водночас, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год.

Підвищення тарифу