Фото: REUTERS

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель за підсумками зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в Москві заявила, що проект «Північний потік-2» в обхід України потрібно довести до кінця.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це вона повідомила на спільній прес-конференції.

«Ми також говорили, звичайно ж, про проект «Північний потік-2». Він завдяки новому європейському законодавству легітимований, нам треба довести його до кінця», - сказала Меркель.

Відео дня

Читайте такожПольща: санкції проти "Північного потоку-2" відкладуть його будівництво

За її словами, добре, що була досягнута дуже хороша домовленість з приводу транзиту газу через Україну на наступні п'ять років.

«Німеччина та інші європейські країни виграють від «Північного потоку». «Північний потік-1» працює. «Північний потік-2» ще не готовий. Всі зацікавлені в диверсифікації своїх газових поставок, але це дуже важливий проект», - підкреслила Меркель.

При цьому вона додала, що в Німеччині відстежували події, пов'язані з запуском «Турецького потоку».

У свою чергу, Путін заявив, що в ході переговорів були обговорені питання, пов'язані з продовженням транзиту російського газу через територію України.

«Було відзначено важливе значення досягнутих 31 грудня домовленостей між «Газпромом» і українськими партнерами, відповідно до яких транзитні поставки будуть здійснюватися протягом наступних п'яти років», - зазначив Путін.

Він вважає, що ці домовленості мають взаємовигідний і збалансований характер як для Росії, так і для України.

Путін заявив, що в активі Росії та Німеччини - цілий ряд великих спільних проектів у сфері енергетики.

«Ми високо цінуємо відповідальну позицію уряду ФРН за підтримку відомого всім проекту «Північний потік -2», - підсумував Путін.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планували побудувати поряд з вже наявним «Північним потоком-1» до кінця 2019 року.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції.

В кінці жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії) довжиною 147 км

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є «Газпром». Фінансування проекту ведуть європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Після цього швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві «Північного потоку-2» через набуття чинності закону про оборонний бюджет США.

30 грудня стало відомо, що компанія вийшла з участі в проекті, її судна вже покинули Балтійське море.