Ілюстрація / REUTERS

Реальний обсяг імпорту вугілля за формулою "Роттердам +" становить близько 1%.

Читайте такожСкандальна Роттердам+: НАБУ показало схему, як заробляли на формулі (інфографіка)

Про це в інтерв'ю "UA: Українська радіо" розповів директор НАБУ Артем Ситник.

Відео дня

"Окремі складові формули не знайшли свого підтвердження в ході розслідування, зокрема, знаменитий "плюс". Не знайшла підтвердження ціна фрахту, сума реального імпорту становила близько 1%, хоча, згідно з документами, було набагато більше. Також ми дослідили не лише саму формулу, а й процес прийняття рішення - як його погоджували, хто доповідав. І це все дало підстави стверджувати, що, по-перше, є певна необґрунтованість окремих складових формули, і по-друге - у справі є умисел", - сказав він.

Також Ситник заявив, що посадові особи НКРЕКП зловживали своїм службовим становищем в інтересах компанії ДТЕК.

"Зараз двоє з шести підозрюваних перебувають за межами України, вже зафіксовано, що вони не прибули за викликом. Якщо вони не з'являться найближчим часом, буде застосовано механізм міжнародного розшуку. Скільки загалом буде обвинувачених, я наразі сказати не можу, триває розслідування", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру шести особам, причетним до впровадження так званої формули "Роттердам +", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18,87 мільярда гривень.

За даними НАБУ, мова йде про екс-керівника НКРЕКП, чинного директора ДП "Оператор ринку" (який на момент введення "Роттердам +" був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

За словами керівника САП Назара Холодницького, інші фігуранти справи не затримані через те, що вони перебувають за межами України. "Щодо їх розпочато нормальний кримінальний процес. Тобто, їм оголошено, залишені підозри, їх викликали до детективів (НАБУ)... У разі їх неявки вже будуть вживатися заходи для їх розшуку", - додав керівник САП.

14 серпня суд обрав запобіжний захід у вигляді 10 мільйонів гривень застави з покладанням певних процесуальних обов'язків відносно радника директора "ДТЕК Східенерго" Бориса Лісового, заставу вже внесено.

Ще одному фігуранту, гендиректору "ДТЕК Мережі" Івану Гелюху обрано запобіжний захід у вигляді застави в 9,5 мільйона гривень із зобов'язанням з'явитися до слідчого і повідомляти про зміну місця свого перебування.