Після смерті громадян сільскогосподарські землі просто відійшли державі / фото УНІАН

​​За 18 років мораторію на продаж землі аж 1,5 мільйона гектар родючих земель потрапили у державну власність тільки тому, що люди не могли їх продати.

Читайте такожОприлюднено законопроект про ринок землі

Про це у своєму телеграм-каналі повідомляє команда Зеленського.

Відео дня

"Власники земель жили на мізерні пенсії, бо не могли заробляти на родючих паях", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після смерті громадян землі просто відійшли державі.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня, президент Володимир Зеленський заявив, що після запуску ринку землі сільгосппризначення її зможуть купити лише українці або українські компанії.

До цього глава держави доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 19 вересня заявив, що Кабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Серед іншого, Кабмін пропонує гарантувати першочергове право купити землю тим, хто зараз її орендує.

До цього часу уряд спільно з Нацбанком має зробити кредитування в гривні значно дешевшим, ніж зараз, - взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами загалом і зробити їх дешевшими саме для купівлі земельної ділянки, щоб українці мали більш вигідні умови, ніж їхні іноземні конкуренти.

19 вересня міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Кабмін за рахунок компенсації з державного бюджету планує знизити ставку кредиту для фермерів нижче 5%, щоб після відкриття ринку землі вони змогли на рівних умовах із великим бізнесом взяти участь у купівлі ділянок.

Раніше в Мінагропроді України та Світовому банку прогнозували, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.